De les van Albert Einstein

De les van Albert Einstein

Eén van de dingen waar Nederland bekend om staat zijn de bollenvelden. Prachtig gekleurde tulpen die uit een bloembol komen. Ook worden nog steeds nieuwe varianten ontwikkeld. Dat is hard werken en regelmatig opnieuw beginnen omdat het niet het gewenste resultaat heeft. Als de teler eindelijk een nieuwe variant heeft ontwikkeld is het nog een lange weg om zo ver te komen dat er een heel veld vol mee staat. Hoe dit in zijn werk gaat heeft Albert Einstein omschreven als het achtste wereldwonder.

Als een teler een nieuwe variant heeft ontwikkeld dan heeft hij maar een handjevol bollen met deze eigenschap. Het zou heel onverstandig zijn als hij deze bloembollen direct verkoopt aan iemand die hem een mooi bedrag geeft. Hij is er het meeste bij gebaad als hij deze bollen gaat vermeerderen. Bloembollen vermeerderen zich meestal doordat de “moeder” bloembol wordt gepoot waarna deze na een seizoen mooi te hebben gebloeid nieuwe bollen produceert. Er komt van een moeder bloembol bv. vijf nieuwe bollen. Als de teler deze in de winter netjes bewaard dan kan hij ze het volgende seizoen allemaal weer poten en krijgt hij weer vijf nieuwe bloembollen per gepote bol. Aan het einde van het tweede seizoen heeft hij dus 25 bloembollen. Als hij dit een aantal seizoenen doet dan heeft hij voldoende om een deel te verkopen en een deel te bewaren voor een volgend seizoen om weer te poten.

Met geld gaat het ook zo. Je hebt een bedrag geïnvesteerd en dat levert een groot of klein rendement op. Als je dat rendement niet opmaakt maar opnieuw investeert dan gaat het steeds harder omdat het bedrag wat rendement oplevert groeit. Albert Einstein heeft dit principe het achtste wereldwonder genoemd. Het heet ook wel het rente-op-rente effect.

Kan je je voorstellen dat je vandaag € 500,- investeert en dat het 5 % rendement oplevert. Aan het einde van het jaar heb je dus € 25,- verdient. Als je dat geld niet opmaakt maar gewoon in het tweede jaar laat meegroeien dan heb je aan het einde van jaar twee € 26,25 verdient. Het lijkt geen grote toenamen maar als je het op langere termijn gaat zien dan gaat het om een groot bedrag. Er zijn veel mensen die door dit principe consequent toe te passen rijk zijn geworden. Misschien is het iets om zelf eens over na te denken wat dit principe voor jou kan betekenen.